Informácie o serveri

R
Pripojiť sa na server

Čítať tému

Účinnější chlazení
Teczka83
Servus bejkové,
teď je takový labilní období s tim počasím. Furt hic jak v pekle. Máte nějaký rady, jak zlepšit chlazení počítače? Myslím všeobecně, jestli se dá dokoupit silnější ventilátor atd. Případně jestli je třeba nějaký lepší chlazení na procesor.A hlavně: Máte nějaký zkušenosti? Protože aktuálně jsem jen zde a stahuju a přesto má procesor skoro 60 stupňů. (AMD FX-8320E, 8 jader). Rady typu !vyhoď to z vokna, dej to do lednice atd... neakceptuju. Díky.

Ps: Aby to bylo jednoduchý na montáž, já připálim i vodu na čaj.
MegaBite
Ideální je asi koupit ventilátor na CPU s rozměrama 120x120, je velký, takže odvede hodně tepla do pryč. Pak taky bych zkontroloval teplovodivou pastu, když je stará, tak jí tam moc neni a teplo zůstává v procesoru. Jako krajní možnost můžeš v tomhle horku snížit max. stav procesoru v nastavení napájení, CPU nebude mít takový výkon -> nebude vznikat takové teplo, ale samozřejmě musíš počít s tím, že ti třeba u her klesnou fps. Zatím jsem se setkal jen s výměnou chladiče, který byl vadný, takže mi teploty šíleně rostly až na 100°C, kdy se systém vypínal. Proto s tím moc zkušeností nemám, takže ti předávám jen moje teoretické znalosti :D
Teczka83
Tak procesor je cca 1 rok starý, pasta tam je. Ale asi teda zkusim ten větší ventilátor. Někdo mi radil, že mam zkusit vodní chlazení. Ale když jsem viděl jak to vypadá...nejsem jadernej fyzik To já ne!
oldaccount
Pokud jsi ochotnej dát těch 1500-2000 za nějakýho levnějšího vodníka, tak bych šel určitě do něho.. Větrák ti to nikdy neuchladí tak dobře, jako vodník. A to zapojení není zas tak složitý, možná to na první pohled vypadá, že k tomu potřebuješ školení, ale je to hračka.
Janci
Na tvojom mieste by som urobil to, že si kúpim kvalitnú teplovodivú pastu, rozoberiem PC, vyčistím od prachu (hlavne rebrá na chladiči) a následne znovu po aplikovaní pasty primontujem chladič. Budeš si tak istý, že všetko je čisté a malo by to chladiť v pohode (ak to teraz tak nechladí). Treba si dať pozor na aplikovanie pasty, veľa ľudí aplikuje pastu nesprávne a zbytočne veľké množstvo. Účelom pasty je vyplniť nedokonalosti povrchu na procesore a chladiči pre zlepšenie tepelnej vodivosti a nie byť medzičlánkom pri prechode tepla medzi dvomi súčiastkami.

Otázkou mi ale ostáva, čo ťa vedie k tomu, že o tomto uvažuješ? Máš s PC nejaké problémy, pociťuješ stratu výkonu, alebo sa jedná len o teplotu 60 stupňov? Osobne si myslím, že v lete to nie je nič závratné a na výkon teplota 60 stupňov nemá značný vplyv. Teplotná rezerva tam je ešte dosť vysoká. Možno by mi skôr prišla zaujímavá teplota pri plnom vyťažení CPU. Navyše ako hovoríš, CPU má 1 rok a je to veľmi málo pravdepodobné, ak bola robená montáž chladiča odborným spôsobom.

EDIT: Diskusia je neaktívna, problém uvažujem ako vyriešený. Na požiadanie v SZ možno odomknúť.

Lock!
Upravil Janci dňa 25.09.2018 08:09
Prejdite na fórum:
Anketa
Kupujete už dárky na Vánoce?
Ano, už je nejvyšší čas
7 Hlasov
13%
Ano, miluji nakupování dárku
2 Hlasov
4%
Ne, je ještě čas