Informace o serveru

R
Připojit se na server

Číst diskuzi

 
[NÁVOD] Map Editor
zorys
Zdravím a zároveň vás vítám na menším návodu na externí map editor pro SA:MP. Předem chci říct, že existují již už lepší editory, ale tento editor mi sedl nejvíce, proto ho používám, zároveň editor je velmi lehký i pro začátečníky co brouzdají v mappingu teprve krátce.

1) Instalace + Základy

Editor můžete stáhnout zde - https://bit.ly/2RyDUYm

Po stažení všechny soubory hoďte do hlavní složky s hrou, tam kde hra obsahuje .exe soubor, editor by vám neměl nic nahradit nebo změnit, ovšem pokud se vás systém zeptá na to, či něco chcete nahradit, tak to nahraďte, nic by vám to pokazit nemělo.

Pomocí editor.exe spustíte samotný editor. Po té by na vás mělo vyběhnout něco takového.

Spoiler
superparba.eu/images/topics/mapedit1.png


Vpravo najdete nápovědu na jednotlivé zkratky, co vám napomáhají při stavění map, já je osobně nevyužívám, ale každému se pracuje s editorem jinak, tudíž bych je i doporučoval se naučit. Mapu naloadíte pomocí tlačítka LOAD.

Spoiler
superparba.eu/images/topics/mapedit2.png


V tomhle panelu najdete různé tlačítka, které již byly zmíněny u zkratek, ovšem jsou v těžším provedení. Zde se ke všem tlačítkům vyjádřím.

Import .pwn
Importujete .pwn soubor s vaší uloženou mapou, mapy se zároveň i v pwn. ukládají, ale není těžké z nich vytáhnout textovou podobu a poslat to v .txt, jak je třeba.

Import Paste
Importuje do editoru text, který máte zkopírovaný (pouze kód v kterém jsem objekty, zbytek nenaimportuje)

Show Code
Tahle věc vám nabízí hned několik možností - Uložit mapu pomocí Export .pwn (Tam si jen zvolíte název a kam to chcete uložit, dále pomocí importu naloadíte) nebo jako super věc, jak právě zkopírovat text vašich objektů a poslat ho pro naloadění hlavnímu administrátorovi.

UNDO
Vrátí váš poslední krok, více k tomu snad říkat nemusím.

Clear ALL
Smaže celou mapu

Insert Object
Nejvíc důležitá věc v celém editoru, potřebujete jí stále. Přes tuhle věc vkládáte objekty do mapy, ovšem tricky část. Musíte prvně nakliknout nějaký objekt co již na mapě existuje např. nějakou cestu nebo tak a až potom můžete vkládat objekty, jelikož by nedokázal editor poznat, kam chcete objekt položit. Dále přidávám důležité stránky pro hledání objektů.


Duplicate
Duplikuje zvolený, nakliknutý objekt.
Delete
Smaže zvolený objekt

Test
Spustí vám hru s pozicí, kde vaše kamera byla při spuštění, zde budete mít naloaděné všechny objekty, co jste tam dávali.



2) Panel



Movement Panel

spoiler
superparba.eu/images/topics/mapedit3.png


Hned první věc co tam je jsou jednotlivé movementy objektů, které manipulujete myší. Tam si nastavíte či chcete za 1. Hýbat s objektem v ose XZ (do stran, ne do výšky)
2. Hýbat s objektem v ose Y (Do výšky)
3. Rotace v ose Z (otáčíte objekt v ose Z)
4. Rotace v osách XY (otáčíte objekt různě do stran)

Dále tam je Object editor, tam nastavujete ID objektu, můžete ho měnit, když se např. spletete v ID, ale já to nepoužívám, dál Draw Distance, kterou jsem nikdy nezkoušel.


Coordinates - Souřadnice objektu (jeho středu)

Rotation - Rotace v ose XYZ, vcelku kvalitně se tady dá manipulovat s osami, je lepší psát přímé čísla jak manipulovat ručně. Dále tam je dole posuvník s osami XYZ, ovšem více doporučuji přepisovat ty čísla v Rotation, než to hýbat ručně.

Reset Angles - Resetne úhly objektu

Car Colors - Změní barvu aut, které do mapy přidáte (pro vložení mapy na SP tam auta nepřidávejte!)

Nudge Tool - Prvně shrnu nudge power - nudge power funguje tak, že čím víc, tak tím víc pohybuje s předměty pomocí šipek, já osobně to mám vždy nastaveno na menší, jelikož používám šipky pro menší posuny objektů, nastavím si na nejmenší nudge power a poté nakliknu nějakou šipku v dané ose, potom stačí mačkat/držet Enter a šipka se furt bude jako kdyby naklikávat a objekt se bude malinko pohybovat.


Objects Panel

Spoiler
superparba.eu/images/topics/mapedit4.png


Zde přidáváte nakliknuté objekty pomocí +ADD, je to super věc, abyste furt nemuseli přepisovat dané objekty do insert ale místo toho si je naklikli přímo v kolekci objektů.


Views Panel

Spoiler
superparba.eu/images/topics/mapedit5.png


Hlavní věc je tu Camera View, tam můžete manipulovat s kamerou pomocí souřadnic např. 0,0,0 vás přemístí na střed mapy po kliknutí na "Point camera at these Coords".
Zbytek věcí já nepoužívám, tudíž s nimi poradit nemohu.




3) Ukládání mapy


Mapu uložíte pomocí "Show Code" a následnému použití tlačítka "Export .pwn", ovšem to vám uloží mapu v pwn, pro to, abyste mapu mohli naloadit na SP potřebujete prvně zkopírovat kód, který vám to tam ukazuje a hodit ho do .txt souboru, aby vám to admin naloadil na serveru.


Návod vypracován na žádost zagze

Upravil/a Bratek dne 21.07.2020 10:02

i.imgur.com/WHTT459.gif

media.discordapp.net/attachments/834840423658160168/923953281573720084/unknown.png
Přejít na fórum:
Anketa
Aké eventy máte najradšej na Fiveme?
DeathRun
3 Hlasů
12%
Derby
3 Hlasů
12%
Tuning zraz
7 Hlasů
27%
Závody
3 Hlasů
12%
Color Dash
3 Hlasů
12%
WallRide
1 Hlas
4%
Nechodím na žiadne akcie..
6 Hlasů
23%
Pro hlasování musíte být přihlášeni.
Uživatelé online
· Hosté online: 7